6 - 10 Май 1998
  Велико Тырново

На 6 май 1998г. пред паметника на Асеневци във Велико Търново с изпълнение на народния обичай “Гергьовден” и благословията на Великотърновския Митрополит Григорий тържествено беше открит първия в историята на България Старопланински събор “Балкан фолк”.

След това в продължение на четири дни 1500 участника от Балкана, Предбалкана и Подбалкана играха и пяха в Двореца на културата и спорта “Васил Левски”. Прекрасните изпълнения на народните песни, танци и обичаи и родолюбието на изпълнителите превърнаха Събора в тържество на българската енергия, красота и традиции, озарено от любовта към хилядолетната българска душа.

От заснетите материали от Старопланински събор “Балкан фолк ’98” и “Копривщица ’98” съвместно с фондация “Копривщица” и продуцента “Евро фолк академия” ООД. издадохме девет видеокасети с народни песни и танци, които разпространяваме основно по кабелните телевизии в страната.

От общо 14 часа видеопрограми повече от половината са от Старопланинския събор “Балкан фолк”, а останалите от “Копривщица ’98” и Старопланински събор на Предела. Видеокасети са пуснати и в свободна продажба, като вече има закупени от любители на българското народно творчество в САЩ, Япония, Холандия, Испания, Швеция, Германия, Франция и други европейски страни.